ANDULKY VE SVÉM ŽIVLU

Nakličená a vzrostlá pšenice

 

Naklíčenou a vzrostlou pšenici andulky milují. Je pro ně zdrojem vitamínů, minerálů a jejich přirozenou činnosti  je sběr semen z půdy a trávy. Tato vlastnost je andulkám instinktivně daná.

Pšenici, oves, nebo jakoukoliv jinší obilninu pročistíme pod tekoucí vodou a zbavíme prachu, hlíny a přebytečných slupek. Vždy je důležité klíčit každou obilninu zvlášť. Pokud dáme dohromady bezpluchý oves, pšenici a fazolky mungo, po 24 - 48 hodinách směs změkne a je vhodná ke zkrmování, jako tzv. mokré krmení, ale společně nikdy nevyklíčí. Někdo máčí oves s pšenicí 24 hod., což stačí, jiný z důvodu prostřídání krmiva, (dnes míchanice s vajec a mrkve, zítra máčené krmivo) nechá krmivo ve vodě 48 hod., což je i můj případ. Krmivo při máčení prochází chemickými změnami. Probíhá v něm proces kvašení, postupně se dostává do fáze částečné hniloby, která se usazuje na okrajích mísy. Proto je důležité před podáváním krmivo propláchnout i desetkrát, v horkém létě i vícekrát. Musí být naprosto čisté, doslova voňavé. Já vždy krmivo ještě mírně promačkávám a snažím se dostat kyselý obsah ze vnitř zrna, co nejvíce ven. Pokud nevěnujeme patřičnou pozornost propláchnutí, ptáci mají okamžitě průjmy a katary, nemluvě o samičkách, které sedí na vejcích. Ty toho mají i tak samy ze sebou dost, takže není předmětné jim znepříjemňovat život, špatně propláchnutým krmivem. Nehledě na to, že ve finále to skončí zase u chovatele, který musí andulku opláchnout, po sléze i špinavou klec. V letním období se musíme mít při podávání máčeného krmiva na pozoru, protože jsou-li 30 stupňové teploty krmivo během několika hodin začne opět kvasit!!! Při těchto teplotách raději podáme krmivo po příchodu ze zaměstnání a večer kolem deváté ho odeberem. Jistota je jistota. 

Pšenice ke klíčení

Já osobně pšenici máčím 48 hodin, mezitím ji denně minimálně třikrát důkladně proplachuji. Po uplynutí 48 hodin pšenici opět propláchnu a rozložím na plochou mísu, nebo plechový brutvan, tak aby obilnina byla rozprostřená. Vlastní klíčení je individuální, záleží jakou komoditu klíčíme, jsou-li to obilniny, luštěniny apod.

Máme-li pšenici rozprostřenou uložíme ji do tmavého místa, nejlépe do úplné tmy. Pokud bychom klíčili při světle, namísto klíčku by vyrazily kořínky, o které v dané chvíli nestojíme. V rozmezí jednoho až dvou dnů se pšenice otevře a vyrazí klíčky , které jsou o velikosti jednoho milimetru. Opět je nutností denní proplachování, aby klíčící pšenice neuschnula. Za dva dny už jsou klíčky o poznání delší a můžeme je podávat ke zkrmení /po důkladném propláchnutí/.

Pak už záleží na nás, do jaké velikosti necháme klíčky vzrůst. Abychom mohli naklíčenou pšenici zasadit, měly by být klíčky alespoň půl centimetrů dlouhé, můžou být i větší. K zasasení používáme standardní zeminu. / Obyčejná rašelina není zeminou, která by byly vhodná pro použití/. Rašelina je hodně kyselá půda a ta mnoha obilninám nevyhovuje, právě díky své kyselosti. 

Po zasazení naklíčenou pšenici mírně zatlačíme dlaní do zeminy a rozprašovačem postříkáme vodou. Nahoru přiložíme několik vrstev starých novin, které rovněž polejeme vodou. Noviny nám budou držet vlhkost. Každý den zasazenou pšenici mírně ,,zaléváme" ručním rozprášovačem vody. Za dva dny můžeme pozorovat, jak se kořínky uchytí a pšenice začne pomalu vzkvétat. První dva tři dny je opět lepší nechat pšenici v šeru. Vzrostlé výhonky mají nejprve barvu bílou, po dvou dnech, kdy je předěláme na světlo postupně zezelenají, až do trávové barvy. Výhonky se sklízejí, nebo stříhají v rozmezí 6 - 10 dnů, klíčky skrmujeme v rozmezí 2 - 4 dny.

Andulky mají výhonky pšenice moc rády a s radostí je přijímají. Podáváním naklíčené pšenice, nebo vzrostlých výhonků se k andulkám dostanou nezbytně nutné vitamíny a minerály. Navíc je to čistě přírodní formou. 

Andulkám předkládám celou mísu výhonku a podle potřeby ji zálevám. Jakmile ji andulky spotřebují, dostanou další, čerstvě narostené výhonky. Andulky si sem tam uzobnou, ale především se ve výhoncích zabaví. Je zajímavé je pozorovat, jak si nárokují každá svůj kousek zeleně. Doslova jsou závistivé, klovají jedna druhou, člověk by řekl, že jsou pomalu  jako lidé.....cheekycheekycheeky. ,, cheekyKdo zaváhácheeky,  ......"!!!!

 

Viz. video 

 

 

 

 

 

 

 


TOPlist