Vaječná míchanice...máčené krmivo

a.)      Připravíme si celer, petržel, mrkev, ledové zelí,  olivový olej a vitamíny. /plastin, konvit, vetavit, roboran/

b.)      Nejdříve  zeleninu důkladně  očistíme  a okrajíme!!!  Nastrouháme mrkev, celer a petržel, zakápneme dvěma velkými lžícemi olivového oleje. Chvíli necháme působit. Díky olivovému oleji zelenina

           ,,uvolní" vitamíny A, E,D...do nastrouhané mrkve přidávám bylinnou směs vytvořenou z bylin Tymiánová nať 50 g, Jetel červený květ 50 g, Meduňka nať 50 g, Dobromysl nať 50 g, Jitrocel list 50 g, Šalvěj list 50g, Kopřiva list 50g, Smetánka list 50g, Bazalka bio 15 g

-----------všechny zde uvedené byliny smíchám a uskladním v suché krabici a postupně přidávám do nastrouhané mrkve zakáplé olivovým olejem. Pro cca 250 -300 andulek přidám 2 - 3 velké lžíce bylinné směsi. Takto obohacení vaječná směs hezky voní a ptáci postupně vstřebávají důležíté vitamíny a byliny. V každém připadě se bylinná směs musí odrazit v lepší vitalitě a ve zdraví ptáků. Bylinami se snažím nahradit nedostatek zeleného krmení /přidávám je celoročné/. Výše uvedené praktiky jsem ,,odkoukal" od německých chovatelů, kteří produkují vlastní bylinné směsi pro výstavní andulky. Veškeré byliny se dají pořídit ve specializovaných lékárnách se zdravou výživou. Byliny vyjdou na pár set korun, ale hrají nezastupitelnou úlohu v celkovém zdraví ptáků. Ve volné přírodě se andulky živí pouze semeny bylin a jejich květy!!!

 

c.)      Po cca 20 minutách suché bylinny nasáknou mrkvovou šťávou s olejem a uvolni aromatické látky. Vše zasypeme strouhankou, rozmělníme /směs nesmí být mokrá, ani vlhká/

d.)      Přidáme nastrouháná vařená vajíčka / 7 ks - vejce vaříme 25 - 30 minut od počátku varu, abychom zničili nebezpečné bakterie případné /Salmonelly/ a necháme postupně vychladnout....nezchlazujeme pod tekoucí ledovou vodou!!!!!! / Pokud pozře nedovařené vajíčko  s obsahem Salmonelly člověk, má na 14 dní ,,o zábavu postaráno", pozře-li takové vajíčko andulka, uhyne během několika hodin!!!!!!

e.)      Vejce promícháme se směsí. Znovu přidáme strouhanku  a směs vypracujeme pomalu až do sucha./strouhanka nesmí být ze slaných pletýnek apod., pouze suché rohlíky /

f.)       Nakonec přídáme nepatrně vitamíny  a strouhané ledové zelí. / vítamíny se podavají cca 1/2 čajové lžičky /

           Dané množství vaječné směsi je pro cca 200 - 250 andulek !!!

           Další možností je přidání krmné směsi  př.Orlux, která během hodiny ve vaječné směsi zavlhne a obohatí ji. Je to na zvážení každého chovatele!

          Pozor v letních měsících vaječná míchanice podlehá rychle zkáze !!!! Snažíme se ji zkrmit co nejrychleji a v podvečer odstranit!!!!

 

 

Vaječná míchanice

 

 

  

  

  

 

Máčené krmivo

 

Před započetím hnízdní sezóny začínáme andulky přikrmovat  máčeným krmivem, které se skládá, z tzv. nahého ovsa a pšenice. Krmivo máčíme v  míse, // v poměru 1 díl pšenice : 4 díly oves // důkladně propláchneme /od hlíny a plev /a necháme 48 hod. namočené. Před vlastním zkrmováním směs několikrát propláchneme vodou, abychom se zbavili částečné hniloby, která se usazuje na okraji misky a necháme odkapat, příkl. na cedniku na nudle. Znovu podotýkám, že propláchnutí musí být důkladné, neboť krmivo je po dvou dnech máčení doslova kyselé a na okraji mísy se usazují hnilobné častice. Vždycky před podáváním ke krmivu přivoním a zhodnotím , zda je vše v pořádku. Minimálně desetkrát krmivo propláchnu pod studenou vodou a sleju. Pokud voda není průzračně čistá, do té doby proces proplachování opakuji. Předkládám -li krmivo ptákům v zimních měsících, proplachuji ho ve vlažné vodě, abych daným krmivem ptáky nenastydl. To samé se týká i výměny pitné vody. Zase musíme přihlížet na to, jaké je momentální počasí  a předkládat vodu vlažnější. Jinak můžeme počítat s kýcháním a neustále přítomnou rýmou....což zrovna hnízdícím andulkám moc na vitalitě nepřidá!!!!

 

Poznámka: Krmivo je možno zkrmovat již po 12 hodinách máčení. Oves změkne poměrně rychle, kdežto pšenice je hodně tvrdá. Z toho důvodu máčím 48 hodin... někteří chovatelé máčí pouze tzv. nahý oves a jak jsem uvedl po 12 hodinách máčení jej zkrmují.

Po 48 hodinách je krmivo připravené ke konzumaci, ale neobsahuje klíčky.

Stačí krmivo rozprostřít na obyčejný plech na pečení a dvakrát až třikrát za den zakropit vodou a nebo znovu propláchnout. Pak už klíčky vyrazí a čím déle krmivo necháváme klíčit, tím jsou klíčky větší. Před podáváním opět sesypat do mísy a důkladně propláchnout. Vždy v krmivu probíhá chemický proces a tudíž je krmivo kyselé, což je pro ptáky nežádoucí. V momentě může nastat nebezpečí průjmu!!!!

Z toho důvodu kladu důraz na kvalitní proplachování krmiva!!!!!

Máčené krmivo andulkám předkládáme příkl. v ranních hodinách a večer odebíráme. Ptáci mají mačené krmivo rádi a vždy všechno vyzobou, že zůstanou samé plevy!!!!

 

Osobně dávám andulkám jeden den vaječnou míchanici a další den mokré krmivo. Andulky si na tuhle pro ně velkou ,,pochoutku" zvykly a při příchodu už poletují a vyhlížejí, kdy se jim konečně daný ,,produkt" dostane do kameninové misky.

Poznámka: Některé páry nepřijímají při krmení mláďat mokré krmení. Zde podávám denodenně vaječnou míchanici, nebo pak společně polovinu misky máčeného krmení a další polovinu vaječinu. Jde o to vysledovat, které krmení ptáci preferují a v době krmení ptáčat je podávat....jsou to pouze vyjímky, které o to více konzumují zase mrkev a saláty....

 

Stránka je v rozpracování

Kontaktní údaje

František Matůšů   
Dr. Stojana 97
768 24 Hulín
Tel: +421 606 228 241

E-mail: fr.matusu@seznam.cz

http://www.frmatusuvystavniandulky.websnadno.cz/

 

 

TOPlist